Brokuły zapiekane z serem pleśniowym


Brokuły zatopione w śmietance  z serem pleśniowym i zapieczone to dodatek, który urozmaici niejeden obiad. U boku ulubionego mięska lub rybki sprawdzą się świetnie. Mniam…

 Składniki:

  • 1 mały brokuł
  • 80 g sera lazur
  • 100 g śmietany kremówki 30%
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Brokuła podzielić na różyczki i wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotować na małym ogniu 3-4 minuty i odcedzić.

Do miseczki wlać śmietankę, wbić jajko i dokładnie roztrzepać. Dodać pokruszony ser pleśniowy, doprawić solą i pieprzem. Należy pamiętać aby nie przesadzić z solą, bo ser jest słony.

Do naczynia do zapiekania przełożyć różyczki brokuła. Całość polać przygotowanym sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C . Zapiekać około 20 minut, aż jajko się zetnie.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Parmigiana di melanzane

Pieczona kapusta

Cukinia faszerowana mielonym mięsem, czarnymi oliwkami i serem lazur

Zapiekanka z cukinią, figami i kozim serem

 

 




 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *