Babka z orzechami laskowymi


 

Wyborna babka z orzechami laskowymi i polewą z czekolady. Wilgotna dzięki orzechom i przepyszna! Doskonała nie tylko na Święta, lecz wtedy gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Kto powiedział, że musi być tylko na Wielkanoc? 😉

Składniki:

Babka orzechowa:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa z orzechami:

  • 60 g czekolady mlecznej
  • 40 g czekolady deserowej
  • 80 g śmietany kremówki 30 %
  • orzechy laskowe

Przygotowanie:

Babka orzechowa:

Jajka ubić z cukrem (do białości) . Wsypać przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i zmielone orzechy laskowe. Zmiksować, żeby nie było grudek. W rondelku roztopić masło i wlać gorące do ciasta. Zmiksować.

Foremkę do babki wysmarować masłem lub margaryną, delikatnie obsypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka).

Polewa czekoladowa z orzechami:

Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni. Następnie przełożyć na ręcznik kuchenny i pocierać, aby zeszła skórka. Posiekać.

W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i wstawić do lodówki, aby sos trochę zgęstniał. Następnie polać babkę i posypać posiekanymi orzechami laskowymi.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Babka migdałowa z Amaretto

Babka orzechowa z jabłkami

Babka łaciata

Ciasto snickers

Brownie z masłem orzechowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *