Babka łaciata


Prosta babka łaciata, która dosyć często gości na naszych stołach. Puszysta, delikatna, idealna na Wielkanoc 🙂

Babka marmurkowa

Składniki:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao (ciemnego)
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę tortową, szczyptę soli, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Miksować, aby nie było grudek. Dodać aromat waniliowy. W rondelku roztopić margarynę i wlać gorącą do ciasta, cały czas miksując. Do 1/3 części ciasta dosypać kakao i dokładnie wymieszać.

Foremkę do babki wysmarować masłem lub margaryną i obsypać bułką tartą. Przełożyć najpierw jasne ciasto, a na wierzch ciemne. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40-45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 komentarzy do “Babka łaciata