Babeczki piernikowe z orzechami włoskimi i marcepanem – czapki Mikołaja


Kolejna świąteczna propozycja. Tym razem są to babeczki piernikowe z orzechami włoskimi i nadziewane marcepanem. Udekorowałam je czapeczkami Mikołaja z bitej śmietany zmieszanej z serkiem mascarpone i czerwonym barwnikiem spożywczym. Babeczki są puszyste, aromatyczne i na pewno ucieszą dzieci 🙂

Składniki (na około 14 babeczek):

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 duże jajka
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżka miodu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika
  • około 100 g masy marcepanowej

Czapeczki Mikołaja:

  • 200 g śmietany kremówki 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • czerwony barwnik spożywczy

Przygotowanie:

Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i bardzo drobno posiekać.

Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, orzechy i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować. W rondelku roztopić masło z miodem i wlać gorące do ciasta, cały czas miksując.

Formę do babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami i wypełnić przygotowaną masą, do 3/4 wysokości. Z masy marcepanowej uformować kulki i po jednej wcisnąć do każdej babeczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 15 minut.

Czapeczki Mikołaja:

Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać mascarpone, sok z cytryny i wymieszać, aż składniki się połączą. Następnie odłożyć około 1/4 kremu. Do większej ilości kremu dodać czerwony barwnik spożywczy i dokładnie wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i wyciskać na babeczki. Pozostałym kremem dokończyć czapeczki. Schłodzić.

Smacznego 🙂

Dobrze wypieczone świętaAmica



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *