Aromatyczny schab z cebulą


 

Proste do przygotowania, kruche i wyjątkowo aromatyczne plastry schabu z usmażoną cebulą. Pycha! Jeśli znudziły się Wam tradycyjne kotlety schabowe lub nie macie pomysłu na obiad, koniecznie wypróbujcie ten przepis 🙂 Schab podajcie z ziemniakami, ryżem lub kaszą i z ulubioną surówką albo sałatką. Można też zjeść sam np. z pieczywem. Polecam 🙂

Składniki:

  • 500 g schabu bez kości
  • 2 duże cebule
  • około 1/2 szklanki bulionu (lub wody)
  • 2 łyżeczki ziaren jałowca
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Do miseczki przełożyć plastry schabu. Dodać tymianek, majeranek, słodką paprykę, sól, pieprz i drobno posiekane ziarna jałowca. Dokładnie natrzeć mięso i pozostawić na około 30 minut.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i włożyć plastry schabu. Zrumienić z dwóch stron. Wlać bulion i wrzucić liście laurowe. Dusić (na małym ogniu) pod przykryciem 1 godzinę. Około 20 minut przed końcem wrzucić pokrojoną w piórka cebulę. Jeśli po upływie godziny płyn nie odparował, zdjąć pokrywkę i jeszcze chwilę gotować. Następnie wyjąć mięso, dodać masło, zwiększyć ogień i zrumienić cebulę. Ponownie włożyć mięso w celu podgrzania.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Pieczony schab z morelami i śliwkami

Piersi z kurczaka w płatkach kukurydzianych




 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Aromatyczny schab z cebulą