Amerykany


Ciastka (ciacha!) z mojego dzieciństwa, trochę zapomniane… a szkoda. Zapach amoniaku może niektórym przeszkadzać, ale po wystygnięciu nie jest już tak wyczuwalny. Amerykany przypominają trochę połączenie babki z biszkoptem 😉 Oblane lukrem są pyszne, mięciutkie i szybko znikają…

Amerykany

 

Składniki:

Ciasto:

  • 0,5 szklanki mleka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 120 g margaryny
  • 2 łyżeczki amoniaku
  • szczypta soli

Lukier:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki gorącej wody

Przygotowanie:

Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka zmiksować z mlekiem, dodać mąkę, cukier, amoniak i szczyptę soli. Dolać roztopioną margarynę i wymieszać.

Na natłuszczoną blaszkę nakładać ciastka (jedna pełna łyżka na jedno ciastko). Na blaszkę nałożyć 6 ciastek w dużych odstępach (bardzo urosną!). Piec w 170 stopniach przez około 15 minut, aż lekko się zrumienią.

Lukier:

Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody lub dosypać cukru pudru.

Gotowym lukrem polać amerykany od płaskiej strony.

Smacznego 🙂

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 komentarzy do “Amerykany