Dzisiaj kulinarna podróż do Indii. Jeżeli nie robiliście jeszcze rybnego curry, to zachęcam do spróbowania. Jest pyszne i bardzo, bardzo aromatyczne… Do przygotowania tej potrawy użyłam dorsza atlantyckiego, ale równie dobrze można użyć innej białej ryby o zwartym mięsie.
Składniki:
- 1/2 kg filetów dorsza atlantyckiego
- 1 cebula
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 papryczka chilli
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka kurkumy
- kawałek imbiru (około 4 cm)
- 2 łyżeczki pasty tamaryndowej
- mała szczypta startej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- kilka liści curry (opcjonalnie 1 łyżeczka pasty curry)
- 1 szklanka bulionu rybnego
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- świeża kolendra do przybrania
- olej do smażenia
- mała szczypta cukru
- sól
Przygotowanie:
W moździerzu utrzyj kmin i kolendrę. Obrany imbir i czosnek zmiel na pastę. Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć pokrojoną w piórka cebulę. Chwilkę podsmażaj, aż cebula się zeszkli, następnie dodaj posiekaną papryczkę chilli, utarty kmin, kolendrę, gałkę muszkatołową, kurkumę i kardamon. Mieszaj i jeszcze chwilę rumień. Dodaj pastę imbirowo – czosnkową, szczyptę cukru, pastę tamaryndową, bulion, liście curry, laskę cynamonu i mleko kokosowe. Wymieszaj i chwilę gotuj. Włóż pokrojoną rybę i duś, aż sos się zredukuje, a ryba będzie ugotowana. Dopraw solą.
Gotowe rybne curry posyp posiekana kolendrą. Możesz również delikatnie skropić sokiem z limonki. Podawaj z chlebkiem naan lub z ryżem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: